ÚJ ÉS HIÁNYPÓTLÓ
LEGYEN ÖN IS ZÖLDGAZDASÁGI SZAKEMBER!
A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara exkluzív Zöldgazdasági szakember képzést indít minden olyan, a környezetét és szakmáját tudatosan építő vállalkozónak, aki a már érzékelt klímaváltozást figyelembe véve tervezi végezni tevékenységét, jövőbeni fejlesztéseit, beruházásait.
Tudja Ön, hogy az előrejelzések szerint
- 2050–ig nyáron 1,4 – 2,6 OC-os, ősszel 1,6 – 2 OC-os hőmérséklet emelkedés várható?
- a nyári napok száma az évi 66 napról 87-89 napra fog nőni?
- a hőségnapok száma 2050-ig 3,6-10 nappal növekszik?
- nyáron a csökkenő vízmennyiség mellett egyre hosszabb ideig nem számíthatunk csapadékra?
- a nyári meleg és a szárazság eredménye a felszíni vizek átlaghőmérsékletének lassú növekedése lesz?
Miért fontos erről tudni egy vállalkozásnak?
A gazdálkodó szervezeteknek a jövőbeni fejlesztéseik során ezeket a változásokat figyelembe véve kell a beruházásaikat megtervezni. Az éghajlatváltozás közvetett módon befolyással lesz az épületekre, egyéb infrastruktúrákra és azok környezetére, közvetett módon pedig hatással lesz a termelési tényezőkre, termékekre, alapanyagokra, keresletre és egyes iparágakban, pl. az élelmiszeriparban a minőségre is.
Amennyiben ezen információkat a fejlesztések során a vállalkozások figyelembe veszik, elkerülhetik a nem várt károkat, illetve helyes alkalmazkodás esetén még piaci előnyhöz is juthatnak. Alkalmazkodáson az éghajlatváltozás hatásai ellen való megfelelő felkészülést és előrelátást is értjük.
A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara exkluzív Zöldgazdasági szakember képzést indít minden olyan, a környezetét és szakmáját tudatosan építő vállalkozónak, aki a már érzékelt klímaváltozást figyelembe véve tervezi végezni tevékenységét, jövőbeni fejlesztéseit, beruházásait.
Magyarország a klímaváltozás okán az egyik legjelentősebben éríntett égövben van, ezért jelentős lokális éghajlatváltozás megy végbe.
Ahhoz tehát, hogy vállalkozásunk egyáltalán alkalmazkodni tudjon a változásokhoz és további környezetkárosítás nélkül állítson elő terméket vagy szolgáltatást, ismerni szükséges a zöldgazdaság módszereit, új technológiát, eszközeit és alapanyagait.
A Zöldszakember képzés résztvevői
- reális képet kapnak a klímaváltozás aktuális helyzetéről,
- megértik azt, hogy a zöldgazdaság elveinek használatával hogyan és miért járulnak hozzá a globális klímaváltozás által okozott hatások lassításhoz és a kibocsátások csökkentéséhez,
- megismerik azokat a környezetvédelmi szempontokat, amelyeket a munkájuk során az alapanyag kiválasztásától és hulladékká válásig figyelembe kell venniük,
- a klímaváltozás okozta elvárosoknak megfelelően tudják elvégezni feladataikat, illetve tudják elkészíteni a terméket, vagy a szolgáltatást ennek megfelelően tudják végezni.
- a hagyományos anyagok elhagyása után korszerű, környezetbarát anyagokkal, technológiákkal egyaránt magas szinten tudnak minőségi munkát végezni,
- tudásuk a gyakorlati elvek és módszerek megismerése mellett kiterjed a szabályozásokra is, és megadja a felkészüléshez szükséges források elérésének módját.
A Zöldgazdasági szakember képzés óraszáma: 24 óra
A képzés intenzitása: 4×6 tanóra (heti egy alkalom, péntek, 8:30-13:15 óra)
Tananyagegységek:
- Zöldgazdaság alapjai (Zöldgazdaság fogalma, területei, jövője, Klímaváltozás okai és hatása az éghajlatra, Klímaváltozás modellezésének módszerei, Üvegházhatású gázok és jellemzőik, Klímapolitika, Klímaváltozás hatásai Magyarországon az EU ban és globálisan, Települési klímapolitika, fenntartható város, okos város a klímaváltozással összhangban, Magyarország Zöldgazdasági politikája 2050-ig, Körforgásos gazdaság, Karbon lábnyom számítás, ÜHG gázok kibocsátás-csökkentésének lehetőségei, Klímakockázat elemzés, mint jövő, Egyéni felelősség és feladat vállalkozó és magánember esetében, Informatika és MI szerepe a zöldgazdaságban, Társadalmi válaszok a klímaváltozásra, Gyakorlati jó példák a zöldgazdaságban)
- Források (Pénzügyi források eredete, szétosztás módja globálisan és a EU-ban, Hazai pályázati források vállalkozásoknak, Sikeres pályázat szempontjai a fenntarthatóság jegyében)
További részletek