ZöldÁllásPortál

Zöldállásportál – sajtóanyag

május 27, 2024 Nincs hozzászólás Média

Új szolgáltatás – a környezetipar munkaerőpiacán

Igaz, hogy itt a tanév vége, de sokak számára nemcsak a vakáció, de az álláskeresés, az elhelyezkedés is kezdetét veszi. A környezetiparban zajló tevékenységek megelőzhetik az esetleges szennyezéseket, védik környezetünk erőforrásait, amelyek biztosítják az emberi élet alapvető feltételeit. A fenntarthatósági célok és a körforgásos gazdaság kialakítása megköveteli az ezen ismeretekkel, gyakorlattal rendelkező szakembereket, amelyek iránt – sajnos a környezet egyre romló állapota miatt is – fokozatosan nő a kereslet.

Az ágazat munkaerőhelyzetének előzetes felmérése, majd az oktató-képző intézmények körében végzett felmérés alapján került kialakításra a Zöldállásportál (www.zoldallasportal.hu), amely a tesztüzemmód után – a GINOP támogatásának köszönhetően térítésmentesen – már élesben várja a keresleti és a kínálati oldal regisztrációját és a felek egymásra találását.

https://zoldallasportal.hu/zoldallasportal-reklamfilm/

A Szövetség elsősorban tagvállalatai munkaerőigényeire alapozva hozta létre a portált, lerövidítendő az álláskeresésre, a munkaerőkeresésre fordított időt. A portál egyéb szolgáltatások közvetítésére is lehetőséget biztosít, akár a még tanulmányokat folytatók számára is szakmai gyakorlatot, szakdolgozati témát, önkéntes lehetőségeket.

Zöldállásportál banner

A projekt indulását késleltette a pandémia, így az online előkészítés után csak a tavalyi év végén indulhatott meg az a felnőttképzési sorozat, amelyben a Szövetség tagvállalatai szakértő előadóktól aktuális ismereteket szerezhettek a szakképzési, a felnőttképzési törvény szakmákat, pontosabban az OKJ-t felváltó szakmajegyzékről, a keresletalapú képzés céljáról, módszereiről.

 

Az is kiderült, hogy nem elég lenniük, vagy működniük a cégeknek, de látszaniuk is kell – itthon és külföldön is. Tehát ahhoz, hogy a képzett, igényes szakember képzettségének megfelelő hazai munkahelyet válasszon, azért a cégeknek is tenniük kell. Így a képzés során a környezetipari cégek képviselői számára előadások hangzottak el a felmérés eredményeiről, tapasztalatairól a munkáltatók számára levonható következtetésekről, azaz a vonzó munkahely mibenlétéről, valamint az ennek érdekében megteendő lépésekről, amely későbbiekben a Szövetség munkaerőpiaci cselekvési tervében is testet ölt.

 

A környezetipar munkaerőhelyzete, így a zöldállásportál volt a téma a közelmúltban lezajlott ÖKOINDUSTRIA2021 nemzetközi környezetipari szakkiálllításon és konferencián, ahol a hazai környezetipar színe java bemutatkozott. Itt a „Fókuszban a zöld munkaerőpiac” címmel megrendezett konferencián (https://www.youtube.com/watch?v=o5LTtMUlKo4) ezért is kapott kiemelt figyelmet a téma, hiszen érinti a környezetipar valamennyi jelentős területét, így a hulladékgazdálkodást, kármentesítést, levegőtisztaság-védelmet, vízgazdálkodást és -védelmet, a szennyvízkezelést, laborvizsgálatokat, megújuló energiatermelést, az éghajlatváltozást, a környezetbarát címkét, a szemléletformálást, így a zöld munkaerőpiacot.

Ezek azok a főbb tevékenységek, amelyeket a környezetipari vállalkozások, intézmények végeznek, akik a zöldállásportálon keresztül folyamatosan hívják és várják azokat, akik hivatásukban is a közösségért, az élhető környezetért és környezetben kívánnak sikeresen és innovatívan dolgozni.

Bővebb információ:

Kopcsándy Anna

06-30-389-8947
www.kszgysz.hu
www.zoldallasportal.hu