ZöldÁllásPortál

Rólunk

július 18, 2024 Nincs hozzászólás

A Szövetség szakmai érdekképviselet, közhasznú szervezet, mely évente számos konferenciát, egyeztetést és egyéb tájékoztató rendezvényt szervez a szakmai információk, aktualitások széleskörű terjesztése érdekében.

kszgyszbanner

245 tagszervezetünk képviseli a magyar környezetipar meghatározó részét, s a hulladékgazdálkodás, kármentesítés, levegőtisztaság-védelem, vízgazdálkodás és -védelem, megújuló energiatermelés, szennyvízkezelés, laborvizsgálatok, oktatás, szemléletformálás, kommunikáció területén végzett munkájával védi környezetünket, az életfeltételeinket biztosító erőforrásokat és a benne létező élőlényeket, s veszi fel a harcot az ökoszisztémák károsodása, a biodiverzitás csökkenése, a klímaváltozás és a környezeti elemek (föld, víz, levegő, táj) szennyezése ellen. E kapcsán nemrég ért véget egy Zöldipari percek rádiós interjúsorozat a szakma jeles képviselőivel.

szakterületeink

A jogszabályi változások követését és véleményezését 9 munkacsoport segíti. Kexport Klaszterünk a hazai ökoinnovációk és környezetipari technológiák külföldi piacra lépését segíti, az Akkreditált Szervezetek Klasztere pedig a NAT akkreditációval rendelkező szervezeteket, cégeket tömöríti és képviseli.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 2000-ben alapította „A Környezet Védelméért” Díj-at, melyet minden évben az Országos Környezetvédelmi Találkozó keretében ad át a zsűrizett díjazottaknak Életmű, Vállalkozás és Ifjúsági kategóriában. A nyertes pályázók tovább juthatnak az EU környezetvédelmi díjára (EBAE –European Business Awards for the Environment), melyet 1987 óta hirdetnek meg.

díjazottak 2020

2009 óta, kétévente rendezi meg a Szövetség az ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások szakkiállítást. A 6. ÖKOINDUSTRIA kiállításra 2021. április 28-30. közt kerül sor a Millenáris Parkban. A 2020 novemberi Online Intro keretében nemzetközi szakmai kerekasztal is zajlott az Európai Zöld Megállapodás és a műanyagok jövőjével kapcsolatban:

VIDEÓ INSERT: https://youtu.be/DIaYY-DghZo

Szövetségünk továbbá szakmai adatbázist működtet XIR néven, mely a hazai környezetipar szereplőit fogja össze és jeleníti meg kategóriánként és országtérképen. A nyilvántartásba bármely, a környezetipar területén tevékenykedő cég bekerülhet díjmentesen. Jelenleg 2000 céget tartalmaz az adatbázis.

Szövetségünk hamarosan megjelenteti a Zöldgazdaság2021 c. tanulmányát, mellyel definiálni kívánja a zöldipart és hiteles iránytűként szeretne szolgálni a képviselt szakterületek képviselői és a döntéshozók felé a 2021-27-es időszak és azt követő jövő tekintetében.

PROJEKTJEINK:

Tid(y)Up! – Forrástól a torkolatig: 7 ország 10 szervezete fogott össze a vízminőség javítására és a Tisza folyó műanyagszennyezésének csökkentésére koncentráló projekt keretében a forrástól a Fekete-tengerig. A projekt újdonsága az, hogy eszközöket, adatokat és az alkalmazott módszerek értékelését nyújtja a szennyeződés forrásainak, jellegének és kockázatainak megértéséhez, és gyakorlati példákat mutat be a lehetséges intézkedésekről és a jogalkotási megoldásokról helyi és nemzetközi szinten egyaránt: https://kszgysz.hu/palyazatok/interreg-tid-y-up-forrastol-a-torkolatig

Nemzetközi élővízvédelmi konferenciánk itt nézhető vissza:

Zöld munkaerő-piac: GINOP projektünk célja a munkaerő-piac keresleti és kínálati oldalának összehangolása a hazai környezetipari vállalkozások eredményes működéséért. Tagjaink javaslatára a környezetiparban dolgozó vállalkozások és szervezetek jelenlegi és jövőbeli munkaerő-piaci helyzetét szeretnénk ez által javítani és népszerűsíteni a környezetipari ágazathoz tartozó szakterületeket a szakképzésben, egyetemi, főiskolai oktatásban résztvevő fiatalok és a pályaválasztók körében: https://kszgysz.hu/palyazatok/ginop-munkaero-piac-osszehangolasa

5 ország 1 folyó (5in1): Az ERASMUS+ pályázat keretében megvalósuló projekt a Tisza-vízgyűjtő területén osztozó öt ország (Ukrajna, Románia, Szlovákia, Magyarország, Szerbia) iskoláinak, természetvédő társadalmi szervezeteinek, tanárainak és diákjainak részvételével zajlik. Célja, hogy oktatással, szemléletformálással, helyi közösségek aktivizálásával, pozitív gyakorlatok felvonultatásával segítse a folyószennyezés elleni küzdelmet:  https://kszgysz.hu/palyazatok/5-orszag-1-folyo

ZöldForgó Élménynap: Magyarország egyik legnagyobb szemléletformáló programját az élményszerzés és játékos környezeti nevelés mentén alkottuk meg hazánk legnépszerűbb gyerekzenekarával, az Alma együttessel. Célunk, hogy a gyerekeknek, szüleiknek és pedagógusaiknak hasznos és mindennapokban is használható információkat adjunk át a jövőről, kihívásainkról és azok megoldási lehetőségeiről a fenntarthatóság témakörében. Tesszük mindezt egyszerre rendhagyó és előremutató, korszerű (technikai) eszközök használatával. Az élménynapok 150 helyszínen kerülnek megrendezésre: https://zoldforgo.hu

Zöldforgó

Csatlakozz hozzánk, „Velünk Zöldebb!”

Örömmel látjuk tagságunkban a környezetért és fenntarthatóságért elkötelezett cégeket és szervezeteket, akik aktívan részt kívánnak venni az élhető jövőért folyó munkában! 3-féle tagsági formánk igyekszik Minden résztvevőnek megfelelő kereteket teremteni az együttműködésre.

További információk és elérhetőségek:

https://kszgysz.hu/rolunk/ugyvezeto-iroda
https://www.facebook.com/kszgysz
https://www.linkedin.com/in/kszgysz-sz%C3%B6vets%C3%A9g-59291367/
https://www.youtube.com/user/kszgysz

A változás te magad légy